Friday, August 21, 2009

Zul ganti tempat Ustaz Asri

PEMERGIAN Allayarham Ustaz Asri Ibrahim secara mengejut pada 14 Ogos lepas merupakan kehilangan besar kepada industri muzik, terutamanya irama nasyid tanah air.

Di kalangan rakan artis, beliau amat disenangi dan disayangi kerana sifatnya yang luhur budi pekerti - baik dari segi percakapan dan perlakuannya.

Pemergian Asri juga turut meninggalkan tanda tanya siapakah yang mampu menggantikan tempat arwah sebagai vokalis kumpulan Rabbani selepas ini.

Namun, persoalan itu terjawab apabila salah seorang anggota kumpulan itu, Azadan berkata, tugas arwah akan digantikan oleh seorang lagi ahli kumpulan tersebut iaitu Zulkifli Azman atau Zul.

Menurut Azadan, mereka sudahpun mengadakan perbincangan dan bersetuju untuk melantik Zul memikul tanggungjawab besar itu.

"Kami (Rabbani) sudah berbincang mengenai perkara itu dan telah bersetuju Zul akan mengantikan tempat arwah Ustaz Asri.

"Sebenarnya sehari sebelum Ustaz Asri meninggal dunia, beliau ada memberitahu yang Zul memang boleh menyanyi dan mampu mengantikanya.

"Dia mempunyai suara yang baik, cuma Zul ni seorang yang pemalu sikit," kata Azadan yang ditemui pada majlis tahlil arwah dan doa selamat sempena Ramadan yang diadakan di Sri Pentas, semalam (Khamis).

Rabbani akan meneruskan semua persembahan mereka yang telah dijadualkan antaranya ialah perasmian Bazar Ramadan peringkat kebangsaan yang akan diadakan di Kampung Baru pada 1 Ramadan iaitu Sabtu ini dan persembahan di Hotel Singgahsana yang akan berlangsung dari 4 hingga 27 Ramadan.

Azadan juga menjelaskan dia pernah bertanya kepada ayah Asri apa sebenarnya menyebabkan arwah menjadi seorang yang cukup istimewa.

"Ayah Ustaz Asri ketika itu kata, ketika mak (Ustaz Asri) sedang mengandungkannya... mak arwah pernah mimpi bulan jatuh ke riba.

"Saya pun terus bertanya kepada ayah arwah apa maksud mimpi tersebut, beliau beritahu waktu itu kalau dirujuk dengan ustaz-ustaz di zaman beliau, itu memang suatu petanda yang baik," kata Azadan.

Bukan sahaja terkenal dengan sikap ceria dan tidak pernah bercakap dan berkelakuan kasar malah menurut Azadan lagi, Asri seorang yang bersikap pemurah.

"Ustaz Asri seorang yang pemurah dan suka belanja makan.

"Tidak pernah kami makan dengan dia dan bayar sendiri-sendiri. Memang Ustaz Asri yang akan bayar," kata ahli kumpulan Rabbani berusia 36 tahun itu.

Selain itu sepanjang bersama Asri dalam Rabbani, Azadan menjelaskan arwah seorang yang tidak pernah marah dan adalah sesuatu yang pelik seandainya perkara itu berlaku.

"Sejak kami mengenali beliau, Ustaz Asri memang tidak pernah menunjukkan perasaan marah terhadap kami.

"Kami akui memanglah kami mempunyai anggota yang ramai dan kalau ramai mesti banyak 'kepala', tetapi Ustaz Asri dapat mengatasi semua masalah itu kerana beliau menekankan ukhwah persahabatan.

"Sebelum nak buat apa-apa keputusan, dia akan pastikan di kalangan ahli rabbani tidak ada perselisihan.

"Siapa yang pernah kena marah dengan Ustaz Asri memang ajaiblah," katanya sambil tersenyum mengenangkan saat-saat manis mereka bersama. - Mstar